maandag 14 mei 2007

Het is weer maandag!

Het weekend is weer voorbij en ik heb vandaag weer een "normale" dag op het kantoor meegemaakt. Inmiddels zijn de temperaturen weer aardig richting de 35 graden gegaan en ik moet eerlijk bekennen dat het wel gaat wennen hier. Vanmiddag ben ik samen met Wen en Rienk gaan eten, Wen zit schuin tegenover mijn office space en is een post doc. onderzoeker. Hij nam ons mee naar een tentje waar we een echt plaatselijk gerecht hebben gegeten. Het was een prutje van kleine blokjes brood in heet water met stukken vlees erdoorheen. Daarbij eet je een bouillon en zo'n 8-10 teentjes knoflook!! die zijn gekookt in azijn met suiker. Die knoflook was wel heftig maar voor chinese begrippen is dit een behoorlijk flauwe maaltijd dus krijg je er flink wat sambal bij wat je in je broodpapje kunt stoppen.

Als afleiding tussen het werk door doen we hier uiteraard ook aan sport. Ik kan dan wel niet squashen maar tafeltennis is zo'n beetje volksport nr. 1 in china en het instituut heeft er daarom ook eentje staan.
Afgelopen weekend heb ik het hier lekker rustig aan gedaan, op zaterdag werden we door meneer Li Rui gevraagd om mee te dineren met enkele gasten uit Australie die hier voor een symposium naartoe zijn gekomen. Tijdens dit diner met heel veel verschillende chinese gerechten en ook enkele andere gasten werd er ook veel rijstwijn gedronken. Naar chinese traditie is het de gewoonte dat wanneer iemand een toost met rijstwijn uitbrengt de anderen meeproosten en het drankje (ongeveer 40-45%) in een klap naar binnen gooien. Wanneer je dit niet doet tast het je eer aan en dat is iets waar ze hier in China heel veel waarde aan hechten. Omdat wij onder vrienden waren geldde dit nu niet, maar stiekum misschien toch wel. Na 3 uur diner en een borreltje of 8 later ging ik toch met een volle buik weer terug naar het hotel.
Zoals je wel zult lezen is het eten hier behoorlijk anders dan thuis, zo had ik bijvoorbeeld bij mijn ontbijt vanochtend gefrituurde stukjes brood met een vet gebakken ei en zure groenten, bet lekker! Veel mensen eten ook gewoon van stalletjes/karretjes op straat en je kunt je amper voorstellen hoeveel mensen hun brood verdienen met alleen het verkopen van bijvoorbeeld stukjes annanas op een stok of het maken van popcorn op ambachtelijk chinese wijze, zoals de man hieronder aan het doen is.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Maarten,

Denk wel aan "de lijn" he

Groetjes PA en Ma

Anoniem zei

Maarten,

wordt je net zo goed als je moeder in tafeltennis? moet je wel veel trainen hoor.

Ma en pa

Anoniem zei

Hey Nijssen,

Je hebt het alleen maar over eten man :) Verder mooie verhalen en mooie foto's.

Viele SpaB,
Wouter

HP zei

Maarten, Maarten, ben jij wel goed ingeburgerd in deze wereld? Natuurlijk kan ik mij prima voorstellen dat veel mensen hun geld verdienen met het alleen maar verkopen van voedsel. NIet alleen maar vanwege mijn stage in Benin, maar gewoon omdat het op de gemiddelde (koninginne)markt echt niet anders is.
En als je het veel over eten wilt hebben, moet je er wel recepten bij geven......